T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Turizam

Spektakularni završetak

Kraj 196. Samoborskog Fašnika

U odličnoj atmosferi i pred mnogobrojnim fašničkim pukom sinoć je spaljivanjem lutke Princa Fašnika, spektakularnim vatrometom i koncertom Gibonnija završen 196. Samoborski fašnik.

Unatoč pokušajima, Princa Fašnika od osude za sve loše u protekloj godini, spasiti nisu mogli vjerna mu Princeza Sraka i lukavi Fiškal pa je Sudec po 196. put proglasio: „Kriv je!“

Prije odlaska s vlasti Princ Fašnik, Princeza Sraka, Fiškal i Sudec, dodijelili su vrijedne novčane nagrade za najbolje maske, nastupe mjesnih odbora, fašnički uređen lokal te za doprinos očuvanju i njegovanju tradicije Samoborskog fašnika.

U konkurenciji pojedinačnih maski slavila je maska „ Petruljica“ i zaslužila 3 000 kuna, drugi su bili „Lolek i Bolek“, koji su nagrađeni s 2 000 kuna, a treće mjesto i 1 000 kuna pripalo je „Odjelu otpisanih“.

„Demografske bajka“ najbolja je grupna maska, a zavrijedila je 5 000 kuna dok su drugo mjesto i 3 000 kuna osvojile djevojke maskirane u „Gemišt“.

Kod obiteljskih maski prvo mjesto i 3 000 kuna pripalo je “Čarobnjaku iz Oza“, drugo mjesto i 2 000 kuna osvojili su „Klaunovi“, a treće i 1 000 kuna pripalo je obitelji maskiranoj u „Mandaloriane“. Svi su uz novčane nagrade dobili i godišnje ulaznice za Zoološki vrt.

Svoje novčane nagrade preuzeli su i najbolji ovogodišnji mjesni odbori: prvoplasirane Rude, druge Klake i treće Hrastina i Konšćica.

Veliki pehar preuzela je malonogometna ekipa iz Južnog naselja koja je pobjednik Fašničke lige prvaka u malom nogometu, a koja se igrala na terenu SC Stars. Drugo mjesto zauzela je ekipa Domaslovec, a treće Petkov Breg.

Nagrađeni su i ugostiteljski objekti koji su svojim uređenjem i ponudom obogatili fašničku zabavu pa je "Srakino gnezdo" pripalo Krčmi Gabreku 1929., drugo mjesto zauzela je Ivekova pivnica, a treće Samoborska klet.

„Fašničke galge“ za izniman dugogodišnji doprinos očuvanju i njegovanju tradicije Samoborskog fašnika zasluženo su pripale Mirku Šintiću, samoborskoj ugostiteljskoj legendi i dobrom duhu fašnika, nekadašnjem direktoru samoborske Turističke zajednice. Mirko Šintić poznati je promotor fašnika i veliki ljubitelj fašničke tradicije, a Samoborski fašnik uveo je i u Udrugu hrvatskih karnevalista i Federaciju europskih karnevalskih gradova.

Čast da zatvori 196. Samoborski fašnik pripala je Gibonniju koji je oduševio mnogobrojnu publiku. More ljudi uživalo je i zajedno s njim pjevalo njegove poznate hitove, a pozitivna atmosfera na dva je sata u potpunosti obuzela Samobor.

Zaključiti možemo da je ovogodišnji fašnik, s obzirom na veliku posjećenost i bogat program, opravdao titulu najstarije i najveće pokladne svečanosti u ovom dijelu Hrvatske.

Foto: Edin Tuzlak

Objavljeno: 02.03.2022.