T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Turizam

Uprizorenje Bitke kod Samobora iz 1441. godine

Samoborski muzej priređuje 17. rekonstrukciju povijesne bitke koja se kod Samobora dogodila na Pepelnicu, 1. ožujka 1441. godine.

Uprizorenje Bitke kod Samobora iz 1441. godine

Samoborski muzej i ove godine organizira rekonstrukciju Bitke kod Samobora iz 1441. godine. Ova tradicionalna manifestacija oživljene povijesti održat će se 17. put za redom, u nedjelju, 6. ožujka 2022. godine, kao i obično - podno samoborskog Starog grada, na livadi Vugrinščak, od 10.00 do 16.00 sati.

Osim muzejskih djelatnika, bit će tu i Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Red čuvara grada Zagreba, Viteški red sv. Nikole, Vitezovi vranski, Red srebrnog zmaja, Udruga Corvi Belli, Koprivnički mušketiri, Red vitezova Ružice grad, Postrojba Alapić, Udruga oživljena povijest grada Samobora te plesna skupina Burka.

Vugrinščak će ponovno biti pretvoren u viteški vojni tabor s konjanicima, oklopljenim vitezovima, mačevaocima, streličarima, kuburašima, bojnim spravama, katapultima, kolskim taborom, fortifikacijama… a oko bojnog polja održat će se srednjovjekovni sajam.

Događaji počinju u 10.00 sati otvorenjem Srednjovjekovnog sajma, nakon čega u 11.00 sati slijedi povorka vitezova do Trga kralja Tomislava i natrag na Vugrinščak. Pripreme počinju u 14.30 sati, a sama bitka u 15.00 sati.

Na srednjovjekovnom sajmu se predstavljaju majstori i njihovi proizvodi: klobučar, košarač, krušarice, travar, medičar, coprije, kovač, drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vino, viteška oprema itd.

Zainteresirani će moći pogledati i pretpremijeru prve epizode serijala “U boj, u boj!” producentice Nike Obučine koja će se održati u nedjelju 6. ožujka u 10 sati u Kinu Samobor.

Povijesna bitka odigrala se po smrti kralja Albrechta Habsburškog 1439. godine, nakon što su se diljem Hrvatske i Ugarske vodile borbe za prijestolje. Uz udovicu kraljicu Elizabetu, pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića predvodio je Stjepan Banić Lendavski. Dvije vojske sukobile su se kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441., a žestoka je bitka završila Vitovčevom pobjedom, pri čemu je zarobljen vojskovođa Banića sa znatnim plijenom.

Uprizorenje “Bitke kod Samobora” s godinama je preraslo u značajnu samoborsku turističko – povijesnu manifestaciju koja svake godine privuće velik broj posjetitelja.

 

Objavljeno: 02.03.2022.