Grad Samobor Grad Samobor Logo

GOST(ionica)

Alis Marić

Alis Marić
21.11.
2019.

Znate li tko se krije iza svima poznatog naziva Čitaj knjigu?

Najpoznatija hrvatska književna blogerica, osoba koja knjige uvodi ne samo u naše domove, već i u bolnice i zatvore. Upoznajte ženu koja iskreno voli ono što radi, zarazno optimističnu Alis Marić i njezin svijet knjige.
  • Što biste izdvojili kao posebnu radost i veselje u bavljenju onim što volite?

“Uspjeh je kad voliš sebe, voliš ono što radiš i voliš kako to radiš.” rekla je mudra Maya Angelou. Nakon karijere u korporativnom svijetu odlučila sam promijeniti svoj život. Odlučila sam slijediti svoj san. A to su knjige i njegovanje ljubavi prema knjigama. Želim zaraziti Hrvatsku i cijelu regiju čitanjem i divljenju knjigama. Želim nadahnuti druge da više čitaju i da se okrenu pravim životnim vrijednostima. Ta transformacija i promjena moje karijere naučila me je cijeniti sitnice, uspomene i bivanje u sadašnjem trenutku. Svakodnevno razvijam svoju maštu. Zar ima bolje?

  • Kada se osvrnete na nastanak stranice i njen razvoj, koji su bili najljepši trenuci u tom procesu, a kada ste pomislili „Ne mogu više?”

Nisam nikada do sada pomislila Ne mogu više. Konačno živim svoj san. Puna sam zanosa, radosti i nekog posebnog uzvišenja. Svaki dan uranjam u svoj svijet knjiga, književnosti, mjesta za čitanje, pisaca i njihovih života. Najljepši su oni trenuci kada shvaćate da nadahnjujete druge, da vas drugi uvažavaju i da je ono što radite od društvene koristi i pridonosi boljitku velikog broja ljudi. Moji snovi se ostvaruju svaki dan i za mene neuspjeh nije moguć – mislim u trajnom smislu. Svaki dan imam poneki neuspjeh, ali danas znam da su svakodnevni neuspjesi itekako dio većeg uspjeha.

  •  Kada ste zavoljeli knjige i koji roman biste preporučili svima?

Knjige sam zavoljela u majčinom zagrljaju. Moja majka je bila velika zaljubljenica u čitanje i imala je jednu vrijednu malu biblioteku uz koju sam rasla. Svaki mi je dan čitala. Govorila mi je o slavnim piscima i djelima. Odlazak u knjižnicu je bio naš najvažniji događaj u tjednu. Knjige su se posuđivale, čitale i uredno vračale.

Svima bih preporučila legendarni magični roman – Sto godina samoće G. G. Marqueza.

  •  Ili recimo srednjoškolcima?

Autobiografije Richarda Bransona i Stevea Jobsa.

  • Čitate li radije klasike ili savremeniju literaturu?

Radije čitam suvremeniju literaturu. Volim obiteljske drame, romane koji su nastali na temelju istinitih događaja, autobiografije i biografije. Opsjednuta sam temom Drugog svjetskog rata, ali jako volim i knjige za osobni razvoj.

  •  Kako biste opisali književnu, suvremenu, svjetsku scenu danas?

Danas je lakše, no ikad, u kratkom roku izdati knjigu i postati čitani autor. Samoizdavaštvo je fenomen koji pruža niz mogućnosti. Suvremena književna scena jako je bogata i dostupna. Knjige se osim u papirnatom obliku mogu čitati i on line, a mogu se i slušati. Društvene mreže nam omogućuju stalni kontakt između autora i čitatelja. Bogatstvo je to. Ali, knjige su danas prije svega veliki biznis.

  •  „Knjiga je uvek bolja od filma“, kaže se u narodu, a koji film je, po Vašem mišljenju, u potpunosti dočarao atmosferu iz knjige?

Apsolutno se slažem da film nikada ne može premašiti knjigu, a i da su svi dobri filmovi nastali na temelju dobrih knjiga. Ali ima nekoliko filmova koji su nadmašili knjigu, naprimjer Mostovi okruga Madison.

  •  Čime se motivirate kada niste raspoloženi?

Gotovo da ne postoje dani kada nisam raspoložena. Svaki dan sam zahvalna na činjenici da sam ustala i da sam živa. Zahvalna sam da mogu raditi ono što volim i da mi to stvara dobar osjećaj. Volim prirodu, volim more, prijatelje, glazbu i dobar humor. Da, dobar humor me uvijek može oraspoložiti.

  •  Imate li svoj „kutak za čitanje“ i kako on izgleda?

I nemam, baš. To jest čitam najviše u krevetu. Na moru je to već drugačije. Tamo čitam na terasi u omiljenoj ležaljci ili na mojoj omiljenoj stjeni. Imam radnu sobu gdje sam zatrpana knjigama. Moji ukućani su zgroženi količinom knjiga koja me okružuje. Ukratko, kreativni kaos.