T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   GOST(ionica)

Alis Marić

Znate li tko se krije iza svima poznatog naziva Čitaj knjigu?

Alis Marić - Čitaj knjigu
Najpoznatija hrvatska književna blogerica, osoba koja knjige uvodi ne samo u naše domove, već i u bolnice i zatvore. Upoznajte ženu koja iskreno voli ono što radi, zarazno optimističnu Alis Marić i njezin svijet knjige.
  • Što biste izdvojili kao posebnu radost i veselje u bavljenju onim što volite?

“Uspjeh je kad voliš sebe, voliš ono što radiš i voliš kako to radiš.” rekla je mudra Maya Angelou. Nakon karijere u korporativnom svijetu odlučila sam promijeniti svoj život. Odlučila sam slijediti svoj san. A to su knjige i njegovanje ljubavi prema knjigama. Želim zaraziti Hrvatsku i cijelu regiju čitanjem i divljenju knjigama. Želim nadahnuti druge da više čitaju i da se okrenu pravim životnim vrijednostima. Ta transformacija i promjena moje karijere naučila me je cijeniti sitnice, uspomene i bivanje u sadašnjem trenutku. Svakodnevno razvijam svoju maštu. Zar ima bolje?

  • Kada se osvrnete na nastanak stranice i njen razvoj, koji su bili najljepši trenuci u tom procesu, a kada ste pomislili „Ne mogu više?”

Nisam nikada do sada pomislila Ne mogu više. Konačno živim svoj san. Puna sam zanosa, radosti i nekog posebnog uzvišenja. Svaki dan uranjam u svoj svijet knjiga, književnosti, mjesta za čitanje, pisaca i njihovih života. Najljepši su oni trenuci kada shvaćate da nadahnjujete druge, da vas drugi uvažavaju i da je ono što radite od društvene koristi i pridonosi boljitku velikog broja ljudi. Moji snovi se ostvaruju svaki dan i za mene neuspjeh nije moguć – mislim u trajnom smislu. Svaki dan imam poneki neuspjeh, ali danas znam da su svakodnevni neuspjesi itekako dio većeg uspjeha.

  •  Kada ste zavoljeli knjige i koji roman biste preporučili svima?

Knjige sam zavoljela u majčinom zagrljaju. Moja majka je bila velika zaljubljenica u čitanje i imala je jednu vrijednu malu biblioteku uz koju sam rasla. Svaki mi je dan čitala. Govorila mi je o slavnim piscima i djelima. Odlazak u knjižnicu je bio naš najvažniji događaj u tjednu. Knjige su se posuđivale, čitale i uredno vračale.

Svima bih preporučila legendarni magični roman – Sto godina samoće G. G. Marqueza.

  •  Ili recimo srednjoškolcima?

Autobiografije Richarda Bransona i Stevea Jobsa.

  • Čitate li radije klasike ili savremeniju literaturu?

Radije čitam suvremeniju literaturu. Volim obiteljske drame, romane koji su nastali na temelju istinitih događaja, autobiografije i biografije. Opsjednuta sam temom Drugog svjetskog rata, ali jako volim i knjige za osobni razvoj.

  •  Kako biste opisali književnu, suvremenu, svjetsku scenu danas?

Danas je lakše, no ikad, u kratkom roku izdati knjigu i postati čitani autor. Samoizdavaštvo je fenomen koji pruža niz mogućnosti. Suvremena književna scena jako je bogata i dostupna. Knjige se osim u papirnatom obliku mogu čitati i on line, a mogu se i slušati. Društvene mreže nam omogućuju stalni kontakt između autora i čitatelja. Bogatstvo je to. Ali, knjige su danas prije svega veliki biznis.

  •  „Knjiga je uvek bolja od filma“, kaže se u narodu, a koji film je, po Vašem mišljenju, u potpunosti dočarao atmosferu iz knjige?

Apsolutno se slažem da film nikada ne može premašiti knjigu, a i da su svi dobri filmovi nastali na temelju dobrih knjiga. Ali ima nekoliko filmova koji su nadmašili knjigu, naprimjer Mostovi okruga Madison.

  •  Čime se motivirate kada niste raspoloženi?

Gotovo da ne postoje dani kada nisam raspoložena. Svaki dan sam zahvalna na činjenici da sam ustala i da sam živa. Zahvalna sam da mogu raditi ono što volim i da mi to stvara dobar osjećaj. Volim prirodu, volim more, prijatelje, glazbu i dobar humor. Da, dobar humor me uvijek može oraspoložiti.

  •  Imate li svoj „kutak za čitanje“ i kako on izgleda?

I nemam, baš. To jest čitam najviše u krevetu. Na moru je to već drugačije. Tamo čitam na terasi u omiljenoj ležaljci ili na mojoj omiljenoj stjeni. Imam radnu sobu gdje sam zatrpana knjigama. Moji ukućani su zgroženi količinom knjiga koja me okružuje. Ukratko, kreativni kaos.

 

 

Objavljeno: 21.11.2019.