Grad Samobor Grad Samobor Logo

10 brzopoteznih

Goran Čolakhodžić

Goran Čolakhodžić
11.05.
2018.

Posudite zbirku poezije "Na kraju taj vrt" i dopustite da vas zadivi......

Živi u Samoboru, diplomirao je engleski i rumunjski jezik i književnost, a osim pisanja poezije i proze bavi se i prevođenjem. Nagrađen nagradom Goran za mlade pjesnike. Posudite zbirku poezije "Na kraju taj vrt" i dopustite da vas zadivi......

  1. Po kojim knjigama pamtite odrastanje? Sjećam se onih najvažnijih iz ranog djetinjstva: Bajke braće Grimm, Najljepše priče klasične starine Gustava Schwaba, Nevidljiva Iva Zvonimira Baloga, Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić. Kasnije, s 13 – 14 godina, najvažniji mi je bio J.R.R. Tolkien. Još malo kasnije, sa 17 – 18, Erich Fromm.
  2. Jeste li preskočili koju lektiru u srednjoj školi? Da budem iskren, puno njih. Među njima su brojni osnovni klasici, zbog čega mi je i danas žao. Ali, one koje nisam preskočio puno su mi značile, kao Combray Marcela Prousta. A čitao sam i štošta mimo lektire u to vrijeme.
  3. Što trenutno čitate? Gotovo uvijek čitam više knjiga paralelno, ne znam je li to dobro ili nije, ali teško da ću ikad raditi drugačije. To su Kasno ljeto Danijela Dragojevića, The Language Instinct Stevena Pinkera i Rođenje tragedije Friedricha Nietzschea (po drugi put).
  4. Gdje najradije čitate? U sobi, na krevetu, ugniježđen među jastucima. Odmah na drugom mjestu je autobus.
  5. Drama ili roman? Roman, mada u zadnje vrijeme nešto rjeđe čitam romane.
  6. Danijel Dragojević ili Vesna Parun? Teško pitanje… Recimo, ipak, Danijel Dragojević.
  7. Omiljeni domaći autor? Nemoguće odgovoriti. Tim više što sam domaće autore čitao, ipak, puno manje od stranih. Obično kad razmišljam o omiljenim autorima, dođem do onih koje sam u neko nedavno vrijeme više čitao pa bio oduševljen nečim što su napisali. Trenutno su mi među takvima, bez nekog reda: Olja Savičević Ivančević, Andriana Škunca, Miroslav Krleža.
  8. Rumunjski ili hrvatski jezik? Kao netko tko je povremeno umoran od prevođenja i tko ipak piše i prenosi misli na svom prvom jeziku, kažem – hrvatski.
  9. Današnji popis lektire – da ili ne? U načelu – da, jer sadrži vrijedna i temeljna djela. Barem ovaj koji se traži na maturi. S druge strane, da se od nečega moglo odustati, a uvesti nešto novije, ili manje mainstream – apsolutno se moglo i veselilo bi me da se to uskoro dogodi.
  10. Kako kod mladih probuditi ljubav prema knjizi? Čitati im dok su još mali. Odgajati ih da zavole priče. Ne tjerati ih previše na ono što im po karakteru ne leži. Razvijati kod njih neki općeniti smisao za lijepo. I držati vrata knjižnica otvorenima.