T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Književna RoKlijada

Književna RoKlijada vol. 1

O Marini Vujčić i Bekimu Sejranoviću.

Pišu: Draženka Roborić i Maja Klisurić

Nama je čitanje ljubav, a silno se trudimo da nam bude i zabava. Roklijada je tako i nastala: iz zabave smo spojile naša prezimena Ro(botić) + Kli(surić) i tako došle do Književne Roklijade, a ostalo već ulazi u sferu posla. Naš je cilj da sve što pročitamo prenesemo dalje. Sudbina se s nama lijepo poigrala i podarila nam posao na kojem moramo čitati knjige. Nesebično i otvorena srca u Književnoj ćemo Roklijadi podijeliti s vama dojmove o pročitanom.

Stabilnost na 1. mjestu

Volimo stabilnost. Ako je ne nalazimo ni u krugu obitelji, ni s prijateljima na kavi, tražimo je dalje. Ako je ne nalazimo u društvu tražimo je u knjigama. Ili još bolje u knjižnici. A knjižnice su mjesta koja svakom znače različito. I ne samo ako ste član knjižnice. Možete biti slučajni prolaznik koji ubija vrijeme čitajući, možete biti strasni čitač svakojake literature ili jednostavno osoba koja se želi sačuvati od besmisla svakodnevice. Jednostavno, stabilnost se, sve češće, traži u knjižnici.

Odličan Sejranović

S nama bi se sigurno složio i Mark Twain. Još od Sandala slažemo se oko njega. Izvrstan je. Prije nekoliko mjeseci uhvatile smo knjigu Tvoj sin Huckleberry Finn i odmah smo se složile - što nije uvijek slučaj - da je knjiga vrijedna i vašeg i našeg vremena. Ukratko: autobiografska proza, snažna životna priča o očevima i sinovima i impresivni opisi života na rijeci. U izdanju V.B.Z.-a objavljena 2015.

Ni manje ni više, nego odlična Marina Vujčić

Za Božu ste sigurno čuli. Ako ne za onog iz romana Marine Vujčić, a onda sigurno za onog „političkog“. A onda je Božo krenuo ispočetka prvi je roman Marine Vujčić, koji nas, na prvu, nije oduševio. Ponavljale smo čitanje, jer su kritike bile više nego dobre, no ništa! Sve dok izvrsna Marina Vujčić nije napisala i objavila još dva romana. Roman Susjed pobijedio je na Natječaju V.B.Z. - a i Tisakmedije, a nešto malo prije toga obajvila je Marina Vujčić i roman Mogla sam to biti ja.

Susjed je napet od početka do kraja, (iako u sredini napetost malo pada!), ali na čitanje do kraja, tjera vas zanimljiv način pripovijedanja. Slikovitost i ludilo u glavi jedne usamljene tridesetsedmogodišnjakinje, zainteresirat će vas, sigurne smo. Dok budete čitali ovaj roman sa zanimanjem ćete pratiti kamo će Katarinu Bauković odvesti njezina paranoja, pogrešna procjena i silna, velika želja za prisnošću i pripadanjem. Sve u svemu ovo je napeta i duhovita potraga za ljubavlju.

A roman Mogla sam to biti ja, u izdanju Hena coma, na 254 stranice mekog uveza, ispisuje psihoanalizu iz ženske perspektive. Roman je to u romanu, slojevit i osoban.

O tati, o mužu, o sebi i o nama. O životu. Za mnoge će ovo biti knjiga s puno terapeutskih riječi. Dijelovi različitih života, složeni u cjelinu od mirnih i pametnih rečenica. Puno je tu nezadovoljstva, sjete, tuge i snažnih emocija. A ti dijelovi tuđih života, mogli bi složiti i vašu priču. Naravno, ako pročitate knjigu!

Objavljeno: 01.06.2017.