T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Književna RoKlijada

Književna RoKlijada vol. 5

Kad se dvije knjižničarke slože – sve se može!

Posljednja ljubav babe Dunje

Iz zabave smo spajile naša prezimena Ro(botić) + Kli(surić) i tako došle do Književne Roklijade, a ostalo već ulazi u sferu posla. Naš je cilj ono što pročitamo prenijeti dalje. Sudbina se s nama lijepo poigrala i podarila nam posao na kojem baš moramo čitati knjige. Nesebično i otvorena srca u Književnoj Roklijadi dijelimo s vama dojmove o pročitanom.

Ovakvoj se slozi nismo nadale

Inače se ne složimo ni oko izbora knjiga, a kamoli oko dojmova nakon čitanja. Da postoji kakva udruga za suprotstavljena mišljena bile bismo, zasigurno, članice. Mada se, vjerojatno, ne bismo mogle složiti koja će biti predsjednica, a koja potpredsjednica. Ali, hvala Bogu, za sada ostajemo na knjigama.

Dva dečka i dvije babe

Marko Gregur, Tereza Boučkova, Alina Bronsky i Kristian Bang Foss izgladili su naše književno-verbalne konfrontacije ili pojednostavljeno: romani Godina pijetla, Kak je zgorel presvetli Trombetassicz, Posljednja ljubav babe Dunje i Smrt vozi Audi odlični su.

Volite li kajkavski, zavoljet ćete i roman Kak je zgorel presvetli Trombetassicz, a ako vam kajkavski (koji nije samoborski!) zvuči teško i nerazumljivo, u tom slučaju, imajte povjerenja u stil Marka Gregura koji je izbrusio svaku rečenicu i povijesnu tematiku svojega romana začinio s puno emocija. Pa tako u romanu možete pročitati i ovakve rečenice: „ Ludi vole mrzeti bolše od sebe, ali i to je ljubav. Lampal sem kak klopotec na severcu. Navek je bole čkometi.“

Godina pijetla roman je Tereze Boučkove. Kad netko ovako iskreno prizna da nije uspio u odgoju dvojice posvojenih dječaka i kad naiđe na mnogo oštrih reakcija u društvu i u javnosti, već to je dovoljan razlog za čitanje. Boučkova u svom romanu progovora o mnogim tabu temama, i političkim i društvenim, brutalno je iskrena. Nikoga ne okrivljuje, nikome ne zamjera, onako „kao usput“ predstavlja i opisuje svoju svakodnevicu. Iskrena, sjajnih razmišljanja odlično je izbrusila svoj roman Godina pijetla. Pa, vam, složno preporučujemo: pročitajte!

Posljednja ljubav babe Dunje simpatičan je, samozatajan, a sjajan roman Aline Bronsky. Priča je to o povratku u zavičaj. Radnja je smještena u mjestašce Černovo u blizini Černobila. A baba Dunja prikazana je kao snažna žena koja u nemogućim uvjetima sebi stvara vlastiti mali raj. U romanu ćete naići na mnogo crnohumornih situacija, a to se očito autoricama ovog osvrta, sviđa, ali i mnogo mudrih rečenica. Naravno, a svi oni koje je lako ganuti – sigurno će i zasuziti!

I na kraju, Danac Kristian Bang Foss, skroz nas je „razvalio“ svojim romanom Smrt vozi Audi. Toliko tuge, sreće, očaja i smijeha na jednom mjestu, u jednoj knjizi. U današnje vrijeme putuje se na sve moguće načine, a Foss priča svoju priču o putovanju po Europi invalidskim kolicima i kombijem. Dvojica „slučajnih“ prijatelja, puno satire i grotesknih, crnohumornih situacija, puno poetskog i melankoličnog, sve to stalo je u kombi kojeg cijelim putem prati crni Audi.

I, nemojte misliti da ćemo vam prepričavati kratki sadržaj kojeg od predloženih romana, ovaj je osvrt daleko od lektire, jednostavno nam morate vjerovati i upustiti se u ovu fenomenalnu avanturu s dvije „babe“ i dva „dečka“!

Objavljeno: 10.10.2017.