T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanje knjiga

100 godina Price

Promocija monografije "Zlatko Prica - 100 godina1916. – 2016." u Pečuhu

U Pečuhu je 23. rujna svečano predstavljena monografija Zlatko Prica - 100 godina 1916. – 2016.
Predstavljanje je održano u Muzeju Csontváry u kojem je, početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Prica prvi put izlagao u svom rodnom gradu, pod pokroviteljstvom dr. Pétera Hoppála, državnog tajnika za kulturu Mađarske.

Organizirali su ga članovi Zaklade Zlatko i Vesna Prica iz Pečuha na čelu s Hári Józsefom i  generalna konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga. Svečanosti su nazočili izaslanica pokrovitelja dr. Hoppála, predstvnici grada Pečuha i općine Tar-Vabriga, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, suradnici Zaklade i mnogi poklonici umjetnosti Zlatka Price.

O majstoru Prici, samoj monografiji i kompleksnosti djela govorili su autori - dr. Ernest Barić, Nikola Albaneže i Gyόrgy Vάrkonyi. Istakli su kako je ovo impozantno djelo uistinu spomenica umjetnosti kojom je veliki umjetnik povezao svoje dvije domovine ali i o značaju i recepciji Price u Hrvatskoj i inozemstvu.  

Upraviteljica Zaklade Marica Jelenić govorila je o opsežnosti programa trogodišnjeg obilježavanja 100. godišnjice rođenja Zlatka Price koji se nastavljaju. Zahvalila je na suradnji i potporama u realizaciji programa svim autorima, suradnicima i podupirateljima u Hrvatskoj i Mađarskoj,  osobito dr. Péteru Hoppálu i Ministarstvu kulture Mađarske, Ministarstvu kulture RH, generalnoj konzulici RH u Pečuhu Vesni Haluga, Zagrebačkoj županiji, osnivačima – Samoboru, Pečuhu i Taru, članovima Zaklade,  donatorima i svima koji su svojim doprinosom omogućili uspješnu realizaciju programa. 

Svečanu promociju monografije Zaklada će organizirati i u Samoboru, sredinom listopada u čast Dana Grada.

 

Objavljeno: 25.09.2017.