T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti i udruge

Najbolja vina imao je Zdravko Runtas

Proglašena i nagrađena najbolja vina samoborskih vinogradara i vinara

Nakon što je provedeno ocjenjivanje pristiglih, i to čak 108, uzoraka vina samoborskih vinara, dobiveni su i rezultati o kojima je vrlo pozitivno obzirom na kvalitetu govorio predsjednik ocjenjivačkog suda, poznati hrvatski enolog Zdenko Ivanković.

- Samoborci imaju pravo biti ponosni na svoja vina. Usvajanja novih tehnoloških dostignuća pridonose tome da se i na samoborskom vinogradarsko-vinarskom području može govoriti o vrhunskim vinima - već je prilikom ocjenjivanja rekao Ivanković.

Na Danu otvorenih vrata Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, održanom 25. svibnja u Brenti, najuspješniji su vinogradari i vinari, nakon ocjenjivanja, svojim kućama ponijeli zaslužena zlatna, srebrna i brončana priznanja. 
Vina su svrstavana i ocjenjivana u četiri kategorije. Tako je naslov šampiona u kategoriji bijelih miješanih sorti pripalo Marijanu Žganjeru za njegov Cuvee. U toj su kategoriji dodijeljena još 3 zlatna, 12 srebrnih i 6 brončanih odličja, uz jedno priznanje. Tek je jedan uzorak bio odbačen.

U konkurenciji sortnih bijelih vina vinogradari i vinari su se posebno istaknuli. Najbolja vina, uz pripadajući naslov šampiona, imao je Zdravko Runtas, kojemu je uz pobjednički naslov za Rizvanac pripalo i zlato za Pinot bijeli. 
S dva zlata i naslovom šampiona, uz još dva srebra, u kategoriji bijelih miješanih sorti, Cuvee Kožlak i Cuvee, Zdravko Runtas je proglašen i najuspješnijim, s najbolje ocjenjenim vinima. Treba naglasiti da je u konkurenciji  sortnih bijelih vina bilo 55 uzoraka, a dodijeljeno je 13 zlatnih, 36 srebrnih i 3 bronačana priznanja. Tek dva uzorka nisu prošla kvalitetom.

Žestoka je konkurencija bila i u kategoriji rose i crnih vina. Da je zaista teško proizvesti kvalitetno vino te vrste, protvrđuje i tek 13 pristiglih uzoraka. Šampion je u toj kategoriji Igor Tot sa svojim Cabernet Sauvignonom. Uz naslov šampiona, u toj su konkurenciji dodijeljena još 2 zlatna priznanja, uz  8 srebrnih  i 1 brončano te jedno "pisano" priznanje.
Kod aromatičnih vina, a to se odnosilo na bermet, komisiji je bilo predočeno 7 uzoraka. Naslov šampiona, uz zlatno odličje, pripalo je Marijanu Miheliću. Uz njegov zlatni bermet, istim su priznanjima nagrađena još tri uzorka. Srebro su u svoje podrume i vitrine spremila još trojica proizvođača ovog popularnog samoborskog aromatičnog pića.

Članovi udruge ponovno su tradicionalno kvalitetno organizirali ocjenjivanje i dodjelu priznanja, na zadovoljstvo svih članova, a posebice nagrađenih.

Stjepan Sirovica i Igor Jaić - Krasnik pobrinuli su se, kao i obično, da nitko od gostiju ne ode gladan i žedan. Od poznatih smo zabilježili posjet zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, koji nam je neformalno rekao da je zadovoljan prezentacijom.
 

Objavljeno: 27.05.2019.