T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanje knjiga

Obilježeno 25 godina obnove Bratovštine svetog Jurja

Monografija Bratovštine svetog Jurja vrijedan je doprinos samoborskom javnom i kulturnom životu

Obilježeno 25 godina obnove Bratovštine svetog Jurja

U samoborskoj Galeriji Prica obilježena je 21. travnja 25. godišnjica obnove Bratovštine svetog Jurja u Samoboru, kojom je prigodom predstavljena i monografija o radu bratovštine, od njenog osnivanja 1924. godine pa sve do današjih dana.

Okupljene članove bratovštine i njihove goste pozdravio je predsjednik Stjepan Biber, a u ime samoborskog župnika o značaju Bratovštine svetog Jurja za samoborski društveni život govorio je župni vikar vlč. Josip Čulig.

Pročelnik Juro Horvat, izaslanik samoborskog gradonačelnika, pohvalio je rad bratovštine, posebno ističući njihov nesebičan i humanitarni doprinos zajednici u kojoj žive i stalnu spremnost na pomaganje, te predsjedniku Biberu uručio Zahvalnicu Grada Samobora za sve učinjeno u dosadašenjem radu.

O monografiji i njenom sadržaju govorio je njen autor Ivan Pavičić Ićo, koji je na početku naglasio da je monografija posvećena četrdesettrojici preminulih bratima te posebno, na jezičnim savjetima, zahvalio Andrei Fišer.

Prepričao je nakon toga sva poglavlja knjige, od osnivanja i početaka rada bratovštine, njenog gašenja nakon 2. svjetskog rata, obnove rada 1991. godine, te sve njene brojne aktivnosti i društveni život članova.

Naravno, najznačajniji su napori uloženi u obnovu kapele svetog Jurja, ali nisu zanemarivi ni drugi vidovi rada bratovštine, od sudjelovanja u organizaciji Samoborske salamijade, do slavlja svetog Jurja i paljenja krijesa.

 

Objavljeno: 23.04.2017.