T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Novosti

Zlato i bronca idu u Samobor

Odlični nastupi samoborskih judaša na Svjetskom juniorskom kupu

Zlato i bronca idu u Samobor

Od 10. do 12. kolovoza u rumunjskom Cluju održan je Svjetski juniorski kup u judu na kojem je nastupilo 230 natjecatelja s tri kontinenta, a među njima i dvoje natjecatelja Judo kluba Profectus Samobor - Helena Vuković i Marcel Škalec, osvojivši zlatno, odnosno broncu. 

Helena je ponovo bila najuspješnija hrvatska predstavnica na natjecanju. U kategoriji preko 78 kg u prvom kolu je bila slobodna, a zatim pobjeđuje rumunjsku prvakinju, u polufinalu afričku juniorsku i kadetsku prvakinju Petorius iz Zimbabvea te u finalu staru znanicu Somkhishvilli iz Gruzije, europsku kadetsku prvakinju i svjetsku kadetsku viceprvakinju. Helena je Gruzijku porazila prošle godine u finalu svjetskog kadetskog prvenstva te na svjetskom juniorskom kupu u Leibnitzu. Finale u Cluju održalo se na isti dan kao i prošlogodišnje finale svjetskog kadetskog prvenstva u Čileu i zanimljivo je da je i rezultat bio identičan. Nakon regularnog dijela u dodatnom vremenu Helena je kontrirala Gruzijku, bacila je na wazari i osvojila zlatnu medalju.

Marcel Škalec nastupio je u kategoriji preko 100 kg, ali nije imao sreće sa ždrijebom i u prvoj borbi gubi od kasnijeg pobjednika, Zaalishvilija iz Gruzije. Ipak, kroz repasaž, Marcel prvo pobjeđuje domaćeg predstavnika, a u borbi za medalju mu se suprotstavlja gruzijski juniorski prvak Berezka. Vrlo izjednačena borba u regularnom dijelu završava bez pobjednika, a u dodatnom vremenu Marcel je izvrsno kontrirao, bacio protivnika i pobijedio wazarijem. Time je osigurao svoju četvrtu brončanu medalju sa svjetskih kupova, ali i prvu u juniorskom uzrastu.

Ovim natjecanjem završila je sezona juniorskih kupova i slijedi nastup na Europskom juniorskom prvenstvu, koje se ove godine održava 13. rujna u Sofiji.

Čestitamo Heleni i Marcelu!

Foto: JK Profectus Samobor

Objavljeno: 13.08.2018.