T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Zašto izabrati sport

10 razloga zbog kojih trebate dijete poticati na sport od malih nogu i ponekad i inzistirati na ne odustajanju

BOLJI REZULTATI U ŠKOLI - Više istraživanja je pronašlo vezu između fizičke aktivnosti i uspjeha u školi. Vjeruje se da oslobađanje viška energije kroz sport utiče na poboljšanje koncentracije i bolje rezultate u školi.

BOLJE SOCIJALNE VjEŠTINE - Pomislite što sve može da se nauči tijekom treniranja: poštovanje pravila, rad u timu itd. Lekcije naučene na sportskom terenu možemo lako prevesti u socijalne vještine. Zato i ne čudi činjenica da djeca koja su aktivni sportaši odrastaju u lidere.

PREVENCIJA UPOTREBE DROGE I ALKOHOLA - Djeca koja moraju ostati u vrhunskoj sportskoj formi imaju malu vjerojatnost da će koristiti drogu ili alkohol. Trener koji postavlja pravila o ponašanju služi kao pojačanje u prevenciji bolesti raznih ovisnosti

POBOLJŠANJE SAMOPOUZDANJA - Djeca koja se bave sportom i dobivaju pozitivnu podršku i poticaj od prijatelja i trenera imaju više samopouzdanja od onih koji se ne bave sportom. Istraživanja Univerziteta na Floridi pokazala su da ovo posebno vrijedi za djevojčice.

PREVENCIJA PRETILOSTI - U današnje vrijeme sve je više pretile djece. Većina njih će prerasti u odrasle gojazne ljude što povećava rizik za mnoge zdravstvene probleme. Jedan od najboljih načina da se smanji rizik od raznih bolesti je redovna fizička aktivnost.

EMOCIONALNA KONTROLA - Učenje i aktivno učešće u sportu je dobar način za djecu da nauče kontrolirati emocije. Uvijek će biti pobjednika i gubitnika, djeca trebaju biti spremna i na jedno i na drugo. Baveći se sportom, djeca će naučiti rješavati probleme i raditi kao tim, što je značajan faktor u emocionalnoj kontroli.

NAPORAN RAD = REZULTAT - Što ranije uspijete uvjeriti svoje dijete da je dobar rezultat proizvod napornog rada, to bolje za njega. Ne postoji zamjena za naporan rad. Principi koje djeca uče kroz sport će ostati sa njima cijelog života - kako u školi tako i tokom radnog vijeka.

BOLJE UPRAVLJANJE VREMENOM - Djeca uče organizirati svoje sportske i izvanškolske aktivnosti s redovnim obavezama kao što su domaće zadaće i kućni poslovi. Vještina upravljanja vremenom će ih dovesti do dobrih rezultata u školi i u poslovnoj karijeri.

IZGRADNJA TIMSKOG DUHA - Nema boljeg osjećaja nego biti dio nekog tima. Djeca koja se bave sportom izgradit će prijateljstva sa suigračima i trenerima koja će im biti od koristi snalaženja i u školi i u daljem životu. Kroz ove veze djeca grade timski duh, kako pružiti podršku i ohrabriti ljude oko sebe.

PRAVILA I PRAVEDNOST - Kakva bi bila utakmica bez pravila i sudaca koji sprovode ta pravila? Djeca, kroz sport, uče poštivati pravila i da zbog nepoštovanja istih snose posljedice. Kako biste pomogli djeci unaprijediti sportska iskustva važno je da prisustvujete u igri i pohvalite ih za uloženi napor.

Dokumenti za preuzimanje