T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Neumorni lutač samoborskim ulicama

Izložba fotografija Josipa Grđana u Samoborskom muzeju

U velikom broju okupili su se Samoborci i Samoborke u Samoborskom muzeju u petak, 14.9. , kako bi nazočili otvorenju treće samostalne izložbe našeg poznatog fotografa Josipa Grđana.
Sam Josip ovu je svoju izložbu nazvao Mojih deset samoborskih godina, a njezin naslov referira se na vrijeme otkad se doselio iz Varaždina u Samobor, jer od tada svojim foto aparatima bilježi sve aspekte života grada u kojem sada živi i radi. 

O njegovim fotografijama govorila je kustosica Muzeja Gordana Remussini, koja je istaknula kako Josip neumorno luta samoborskim ulicama i okolicom u potrazi za motivima, a za ovu izložbu izabrano je nešto manje od 50 fotografija koje zorno prikazuju svu širinu Josipovih interesa, stilski i kompozicijski pomno uhvaćene kadrove, iz kojih izviru ljepota i emocije – upravo ono što je Josip u našem i svojem gradu i pronašao.

Samo za ovu prigodu Grđan je izložio i svoju vrijednu opremu, inače uvijek pažljivo spremljenu u ruksaku na leđima, svojevrsnom znaku prepoznavanja, bez kojega ćete ga rijetko sresti. Vidno uzbuđen i ganut velikim odazivom svojih sugrađana na otvorenje izložbe, zahvalio je svima koji su pripomogli da se ona i ostvari. Kako ovaj puta nema opisa pod fotografijama, opširnije je o svakoj Josip napisao u katalogu koji prati izložbu. 

Čestitali su mu i zahvale uzvratili zamjenik župana i njegov prvi susjed Hrvoje Frankić te u ime Grada Samobora, Irena Kapor, koja je i otvorila izložbu.

Otvorenje je, po želji autora, uveličano pjesmom o samoborskim kapelama u izvedbi Đurđice Pleše Vujica, koja je na kraju nadodala još i jednu ljubavnu, posvećenu Josipu i Silvi Krajačić, našoj sugrađanki, vlasnici suvenirnice Srčeko, zbog koje se i preselio u Samobor. 

Tako emotivnom, lijepom i veselom ozračju nije mogao odoljeti ni Josip Horvat pa je i on, mimo protokola, poželio svom suimenjaku čestitati na izložbi, pozvavši i sve ostale koji te večeri nisu bili u Muzeju da izložbu svakako pogledaju do 3. listopada.    

Objavljeno: 17.09.2018.