T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Tragovi ljudskog postojanja

Izložba radova Slavka Grčka u Maloj dvorani Galerije Prica

Ruka, opušak i odbačeni predmeti – tri su tematska ciklusa kojima je kroz dvadesetak radova u Maloj dvorani Galerije Prica u utorak, 20. listopada, predstavljen opus poznatog riječkog likovnog umjetnika i cijenjenog pedagoga Slavka Grčka (1934. – 2007.).

Ova vrijedna izložba stigla je u naš grad zahvaljujući suradnji Galerije Prica i kustosice Nikoline Šimunović s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, iz čijeg su fundusa i izabrani radovi, a o njima i Grčkovom značaju za hrvatsku modernu likovnu umjetnost je prigodom otvorenja izložbe govorila viša kustosica riječkog MMSU-a Vilma Bartolić.

Slavko Grčko umjetnik je osebujnog izričaja, širokog repertoara likovnih tehnika, postupaka, tema i uporabe materijala, s istančanim osjećajem za kompoziciju, perfekciju i umjetničku produkciju, što rezultira izrazitom vizualnom ljepotom i estetskom kvalitetom za oko promatrača.

Osim što je bio plodan autor, Grčko je ostavio i neizbrisiv trag kao likovni pedagog, radeći do mirovine kao redovni profesor na Odsjeku za likovne umjetnosti Pedagoškog fakulteta u Rijeci, gdje unosi niz inovacija u nastavne sadržaje propitujući ulogu umjetnika u suvremenom društvu.

Izložbi je u ime Grada Samobora nazočio i otvorio ju predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, izrazivši zadovoljstvo što i u ovim nemilim vremenima za kulturu Samoborci ne ostaju uskraćeni za vrhunske izložbe te ih sve pozvao da svakako do 15. studenoga razgledaju ovu vrijednu izložbu.

Objavljeno: 21.10.2020.