T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Fašnik

Ključevi grada u rukama fašničkih vlastodržaca

Fašnički vlastodršci Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal preuzeli su ključeve grada i proglasili Slobodnu fašničku republiku!

Ove bu nam godine i onlajn fajn - kažu fašnički vlastodršci koji su odlučili zdravlje staviti u prvi plan i prilagoditi svoju vladavinu aktualnim epidemiološkim mjerama. Obzirom da je ove godine sve iznenadno, uzeli smo ključeve grada gradonačelniku Kreši Beljaku i dali ih Željku Stanecu i Sanji Horvat Iveković. Oni su se trudili sačuvati ih, čak je i Željko Stanec sjeo na kovčeg i pokušao ostati na vlasti, no dobro poznati fašnički likovi su ih od njih preuzeli i na dva tjedna, do utorka, 16. veljače, proglasili Slobodnu fašničku republiku.

Zbog trenutačnih korona okolnosti program je ove godine drugačiji i skromniji. Predstave, izložbe i radionice izrade maski mogu se pratiti na internetskoj stranici Samoborskog fašnika, a izbor najboljih maski bit će održan online. Fašnička tradicija godinama se njeguje i u samoborskim dječjim vrtićima i školama, a kako ove godine nema fašničkih povorki, djeca su priredila izložbu kojom dočaravaju svoje viđenje fašnika. Njihove radove možete razgledati i na plohi Trga fašničkih velikana. U izradi šarenih radova sudjelovali su samoborski dječji vrtići: Potočić, Dječji grad, Mali prijatelj (skupine Pčelice i Krijesnice), Osmijeh (skupine Žabice i Suncokreti), Izvor (skupine Zečići, Kolačići, Hobotnice, Loptice, Kockice, Školjkice, Ribice i Pčelice) i Grigor Vitez (skupine Suncokreti, Sovice, Slonići, Sunčeka, Zečići, Zvjezdice i Medvjedići) te samoborske osnovne škole Mihaela Šiloboda i Bogumila Tonija.

Uz izložbu dječjih radova na glavnom gradskom trgu može se razgledati i izložba fotografija fašničkog fotografa Edina Tuzlaka koja prikazuje maskirani fašnički puk unazad nekoliko godina. 

Osim online fašnički programi, izložbe dječjih radova, online radionice maski, ali i najpoznatije samoborske fašničke delicije – krafne, predstave, nagradne igre..zanimljive dječje predstave. Predstave Plačko i Sunce djever i Neva Nevčica Kazališta Mala Scena može se pogledati od 5. do 16. veljače, dok je za predstavu Tko je ukrao Orašara? Kazališta Trešnja 13. i 14. veljače potrebna prijava. Samo jedna prijava dovoljna je za cijelu obitelj koja će predstavu putem koda kojeg će dobiti na e-mail moći pogledati u toplini svoga doma.

Princ, Sraka, Sudec i Fiškal ove su godine među fašničkim pukom biti nazočni više glasom, a manje stasom. Vode poseban fašnički radijski program pod nazivom Krugovalni srakolet koji možete slušati od danas, pa do kraja Fašnika na Happy Radio Samoboru, i to petkom, subotom i nedjeljom te u utorak, 16. veljače, od 11:30 do 13 sati. U online verziji ove se godine mogu prelistati i službena fašnička glasila: “Sraka” i “Ričet z domaće kujhnje”, a tiskana izdanja dostupna su i u uredu Turističke zajednice (Trg kralja Tomislava 5).

Pratite nas i na društvenim mrežama Samoborskog fašnika!

Objavljeno: 05.02.2021.