Grad Samobor

Događanja

Princ je spaljen

14.02.
2018.

Slobodna fašnička republika odbrojala je svoje zadnje sate, ali vremena su varljiva i brzo će 193. Samoborski fašnik.

Spaljivanjem princa Fašnika i spektakularnim vatrometom, nešto iza 21 sat i službeno je zatvoren 192. Samoborski fašnik. Počelo je maskirano, dostojno najvećeg Fašnika u regiji, čekale su se nagrade, proglašavali su se najoriginalniji, najotkačeniji, tražili su se najbolji od najboljih sudionika 192. Samoborskog fašnika. Ponovo je bilo svega, u izobilju. Maski, krafni, ljudi, gostiju, koncerata, djece, dobre atmosfere i neponovljivih povorki raznih generacija. Ponovo je Samoborski fašnik ispunio očekivanja, oduševljavao iz dana u dan, jednako kvalitetno predstavljajući program na Trgu Fašničkih velikana i Trgu Srakinih mališana, zadovoljavajući svačiji ukus i ispunjavajući skrivene želje svih maskiranih likova koji su neumorno šetali samoborskim ulicama.

Kako to obično biva na zatvaranjima velikih događaja i 192. Samoborski fašnik, odlučio je posljednjeg dana dodijeliti nagrade u nekoliko kategorija. Najveća, ali poštena borba vodila se među mjesnim odborima, a na kraju je časno, ali pravedno odlučeno da 1. mjesto pripada MO Rude koji su upriličili svečano otvorenje Aquaparka Rudeland pod sloganom “više od vode”. Drugo mjesto zauzeo je MO Pavučnjak koji je na Fašničku rivijeru stigao nadahnut postapokaliptičnim filmovima kao što je Pobješnjeli Max, a na trećem se mjestu našao mjesni odbor Domaslovec koji je okupljene je vratio u prošlost, podsjetivši na nekad izuzetno popularne Jadranske susrete.

Nagrađeni su i restorani, barovi i lokali koji su sudjelovali u borbi za Srakino gnijezdo, najbolje i najljepše uređen prostor Samoborskog fašnika. Tako su se kao najkreativniji pokazali restoran Samoborska klet, koji je zauzeo prvo mjesto, drugo mjesto osvojio je Caffe bar Tin, dok se na treću poziciju smjestila Krčma Gabreku 1929. Kao i prethodnih godina i 192. Samoborski fašnik pripremio je nagradu Fašničke galge, a za dugogodišnje njegovanje tradicije Samoborskog fašnika, nagradu je dobio Zoran Perović.

Naravno birale su se i maske, jer zbog maski postoji Fašnik i maske postoje zbog Fašnika. Bilo je tu nekoliko kategorija i veliki broj zanimljivih i atraktivnih maski koje su žiriju jako otežavale posao. Na kraju je odlučeno da su u konkurenciji obiteljskih maski najbolji bili: Čaj sa šipkom i medom na prvoj poziciji, drugo mjesto pripalo je Vuk na kruzeru luzeru, dok je treće mjesto pripalo obiteljskoj maski Nemo traži tatu. Birale su se i najbolje grupne maske a najbolji su bili: Gađaj kopljem sridu, drugo mjesto pripalo je grupi maski Keš mašine, a treća pozicija Zlikovcima u Samoboru. Kod pojedinačnih maski pobjede su odnije Bara i Dara, ispred Predsjedničkih susreta i Fuktazilenda. Samoborski fašnik je za svoje 192. izdanje pripremio i posebnu nagradu, priznanje „SRAKINO PERO SA ZLATNIM HALTEROM“ koje je pripalo Alanu Koletiću za poseban doprinos u očuvanju fašničke tradicije. Dodijeljenje su i nagrade za Fašničku putovnicu koju su dobili: Krunoslav Dubić, Kristina Koščević i Marijana Puljić.

Završetkom zabavnog programa, proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada došlo je i vrijeme za suđenje princu Fašniku. Princ je proglašen krivim, presudio mu je Sudec. Unatoč velikim naporima Fiškala da opravda sve njegove “bedastoće” u posljednjih 11 dana spasa mu bilo nije. Princa Fašnika su spalili na glavnom trgu, a kada je ugašena i svaka nada njegovo postojanja, prestala je postojati Slobodna fašnička republika. Princ Fašnik još je gorio, ali zabava je išla dalje, pa je nebo iznad Samobora zasvijetlilo spektakularnim vatrometom, koji je najavio Tonyja Cetinskog, posljednji koncert 192. Samoborskog fašnika.

Završilo je 192. izdanje Samoborskog fašnika, ali to nije umanjilo broj posjetitelja koji su ispunili samoborski trg i uživali u odličnom koncertu Tonyja Cetinskog. Za princom nitko nije plakao, Slobodna fašnika republika falit će mnogima, ali atmosfera je ponovo bila na vrhuncu, baš onakva koja je svih 11 dana krasila Fašnik. Završen je 192. Samoborski fašnik, maske su ponovo pokazale svu draž ove jedinstvene manifestacije i poslale odličnu najavu za 193. godinu Slobodne fašničke republike. A za sve željne dobrog provoda, zabava je preselila u Bunker gdje se održao koncert bendova Jeremiah’s & M.O.R.T.