Grad Samobor

Fašnik

Svakog gosta ni cijeli Fašnik dosta!

22.02.
2020.

Međunarodno i domaće fašničko šarenilo preplavilo Fašničku Republiku.

Druga fašnička subota ponudila je gostujuće i međunarodno šarenilo pa su tako posjetitelji 194. Samoborskog fašnika mogli vidjeti kako se maškare slave i u drugim maskenbalskim, karnevalskim i pokladnim gradovima diljem Hrvatske, Slovenije i Bugarske.

Jutarnji dio ponovno je bio namijenjen malim gostujućim maskama. Na središnjoj pozornici Trga fašničkih velikana radi vlastitog veselja i na zadovoljstvo svih okupljenih, maskirali su se i nastupili Dječji vrtić Tintilinić, Dječji zbor Bajka, Dječji vrtić Smokvica, Dječji zbor Zagrebački anđeli, Plesni klub Point, Dječji zbor Zagrepčanke i dečki, Športski plesni klub Samobor, Dječji zbor Kikići i Genijalci!

Živo je bilo i na brojnim drugim lokacijama u Samoboru jer su se žurno obilazili punktovi Srakotrka – tradicionalne fašničke orijentacijske utrke. I ovaj put je za 300 maskiranih mališana ekipa iz Orijentacijskog kluba Japetić pripremila stazu koju su mališani obilazili uz svoje roditelje prikupljajući pečate kojima su dokazali da su pronašli sva predviđena mjesta. Svi koji su obišli kontrolne punktove po Fašničkoj Republici zaslužili su medalju, a oni najbrži bili su i dodatno nagrađeni na središnjoj pozornici: David Dragan, Fran Drnovšek i Matej Nimac u kategoriji M10, kod Ž10 Klara Mrkonjić, Lidija Vrdoljak i Lota Troskot, M12 Andro Niko Leš, Mihael Radaš i Ivano Gojević te u Ž12 Marta Mikac, Luna Bajrektarević i Ema Jakuš.

U subotnjem poslijepodnevu najprije je Studio smijeha sa svojim stand up komičarima Marinom Orsag, Igorom Drljom IGGYjem i Tinom Sedlarom sa središnje pozornice nasmijavao okupljene, a u nastavku programa za smijeh, zabavu, veselje, fašničku kreativnost i lucidnost pobrinulo se 12 gostujućih skupina s 300-tinjak sudionika. Po prvi put na Samoborski su fašnik pristigle dvije skupine maškara iz bugarskih gradova Pernika i Karlova sa svojim folklornim običajima, od Slovenaca Samoborcima su se ovaj put pridružile maškare iz Kostanjevca na Krki, a od hrvatskih skupina družina 4A iz Pule s kažunčićima, pa Karnevalska udruga Monade iz Supetra na Braču, Fašnička udruga Kobre iz Kutine, Sirene iz Lonjskog polja KUD-a Repušnica, Limena glazba i udruga Mame iz Cavtata, Pelješčani iz Stona, zatim tradicionalni gosti Samoborskog fašnika, Gospari gusari iz Župe Dubrovačke, TNT ekipa iz Baćine kod Ploča te Međimorski samci iz Čakovca.

Na kraju druge fašničke subote za sve maskirane i demaskirane Pero Galić je proglasio Opću opasnost i više superjunacima, a manje bedacima prepunio Trg samoborskih fašničkih velikana!

Foto: Edin Tuzlak