T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Fašnik

Mjesni odbori na Samoborskom fašniku

Među mjesnim odborima se dosadašnjih godina odvijala najveća, ali poštena fašnička borba!

Fašničke nedjelje dosadašnjih su godina bile rezervirane za mjesne odbore, njihova alegorijska kola i tabore, a među njima se odvija najveća, ali poštena fašnička borba.

Mjeseci pripremanja, izrade maski i uvježbavanja nastupa, do izražaja bi došli na fašničkoj pozornici, gdje je svaki mjesni odbor, na svoj način, originalno i duhovito, bogatom scenografijom, kostimima i koreografijom, oduševljavao brojnu publiku na Trgu kralja Tomislava i okolnim ulicama.

Mjesni su odbori, prateći fašničku temu, na originalan i satiričan način obrađivali aktualne političke teme i tako nikome, u svom nastupu, ne bi ostajali dužni.

Prije nekoliko godina dio Samoborskog fašnika postali su i Tabori, mjesto na kojem su se okupili sudionici te predstavljali tradiciju, baštinu i gastronomiju svog kraja, uz druženje svih sudionika i dobru zabavu.

Kako je bilo ranije?

2018. godine je časno i pravedno odlučeno da prvo mjesto pripada MO Rude koji su na Fašniku upriličili svečano otvorenje Aquaparka Rudeland pod sloganom “više od vode”. Drugo mjesto zauzeo je MO Pavučnjak koji je na Fašničku rivijeru stigao kao Pobješnjeli Max, a na trećem se mjestu našao MO Domaslovec koji je okupljene je vratio u prošlost, podsjetivši na nekad izuzetno popularne Jadranske susrete.

2019. je ekipa iz Konšćice prikazala dio pronatalitetne politike i kako uz pomoć bebomata dobiti dijete iz epruvete te pokazali prometnu inovaciju – raketu. Iz Hrastine su stigli Egipćani kako bi riješili problem iseljavanja, a uz faraona nad faraonima predstavili su i modernu burzu. Iz Ruda su pak stigli brojni Kinezi, jer su umjesto Hrvata zaposlili Azijate. Kineska delegacija predsjednici Kolindi predstavila je projekte gradnje i suradnje, od Pelješkog mosta do Sljemenske žičare. I ove godine prvo mjesto pripada MO Rude, drugo Hrastini, a treće mjesto Konščici.

2020. su stigli "Južnjaci" koji su djelovali i globalno i lokalno, pa su u "fašnički epicentar" pristigli s Kujinim dvorima dr. Hausa i Ogrinčevom gmajnom. Usput su pretresli cijelu aktualnu političku scenu s naglaskom na imovinske kartice, a na pozornici se programom "Lijepom Našom" oglasili iz našeg novog glavnog grada, Dablina. Celinci su se pretvorili u Gale i kao takvi čudotvornim napitkom pokušali pomiriti četiri najnepomirljivije skupine u Hrvata, s lijeve strane SDP, a s desne HDZ kao ukruhe i uhljebe koji bi trebali stvoriti veliku koaliciju te Bad Blue Boyse i Torcidu s ciljem da zajedno navijaju na stadionima diljem naše domovine. Rudari su se u Samobor spustili s putujućim Muzejom nepokretnih eksponata koji zahvaljujući modernim tehnologijama, odnosno kvadom s fiks mašinom, postaju pokretni superjunaci. Tako su se redom predstavili Rudarski Rambo u akciji spašavanja Vojnika Beljaka, Hi-Men s dječicom, Drek-Men s laboratorijem i antivirusnim napitkom, Kapetan Amerika s gardom rudarskih ljepotica, Robin z Rud, Gej-Men aktivisti te King Kong u epizodi Kolinda&Jakov. Štef Fiškal Mutiman tada je objavio da je prvo mjesto među mjesnim odborima pripalo Pavučnjaku, drugo Rudama, a treće Konšćici, naširoko objasnivši da su u tom odlučile nijanse poput Srakine "dlake", odnosno, konkretnije, nijanse u izradi alegorijskih kola.

Objavljeno: 29.01.2021.