Grad Samobor Grad Samobor Logo

Događanja

Mjesni odbori pokazali sve svoje i tuđe bedastoće

16.02.
2020.

Nedjeljno poslijepodne u Slobodoj fašničkoj republici bilo je rezervirano za ekipe iz samoborskih mjesnih odbora, koje su mjesecima marljivo pripremale svoj nastup, a što se vidjelo po bogatoj scenografiji, kostimima i koreografiji.

Od ukupno šest mjesnih odbora prve fašničke nedjelje predstavili su se mjesni odbori iz Domaslovca, Konščice i Pavučnjaka, svaki sa svojim uvijek originalnim maskama, velebnim alegorijskim kolima te s pričom prožetom humorom i satirom i zanimljivom koreografijom.

Preko 50-ero Domaslovčana maskiranih u Štrumfove iz Domaštrumfovca do glavnog Trga stiglo je na alegorijskim kolima, a na glavnoj su pozornici proštrumfali društvene prilike, političku situaciju, školsku reformu, koeficijente i sveprisutnu korupciju.

Ekipa iz Konščice, njih oko 50, uprizorila je filmske i stripovske junake od Batmana, koji je stigao u svom Batmobilu preko Robin Hooda i njegovih pomoćnika do Supermana i super mačke, a došli su u Slobodnu fašničku republiku na poziv princeze Srake izbaviti narod od svakodnevnih nedaća.

Brojna ekipa iz Pavučnjaka, njih preko stotinu, stigla je na Fašnik također na velebnim alegorijskim kolima, a prerušeni u Rimljane i Gale prikazali su svoje predsjedničke kandidate, među kojima su bili Gaj Julije Cezar, Marko Julije Kruti, Asterix i Obelix, a na kraju je pobjedu odnio Marko Julije Kruti i proglasio veliku "Krutaniju". Rimljanke i Kleopatra iz Pavučnjaka pokazale su svoje plesne vještine, a plesalo se i uz plesnu grupu "Rifljače" koja je Severininu "Štiklu" pretvorila u "Moju cicku".

Mjesni odbori su svojim bedastoćama zabavili brojnu publiku, a iduće nedjelje za to će se pobrinuti Mjesni odbori Celine i Rude te Gradska četvrt Južno naselje.

Nastupe mjesnih odbora i njihova alegorijska kola, ocijenit će žiri i publika, a najbolji će osvojiti 19 000 kuna, drugoplasirani 17 000 kuna, a trećeplasirani 15 000 kuna dok će svi ostali mjesni odbori zauzeti 4. mjesto i osvojiti 13 000 kuna.

Nakon nastupa pred fašničkim pukom ekipe iz mjesnih odbora nastavile su druženje uz jelo i piće u svojim taborima u Livadićevoj ulici dočekujući svoje poklonike, a fašničku pozornicu zauzele su Slavonske lole . Veseljaci iz Slavonije po treći su put glazbeni gosti Samoborskog fašnika, a i ovog je puta uz zvuke tambura s njima zdušno pjevala brojna publika.

Prva fašnička nedjelja u Samoboru završila je izborom najboljih pojedinačnih i grupnih maski, a ako se još niste ohrabrili i svoje maske pokazali stručnom žiriju priliku za to imate idućeg vikenda kada se nastavljaju fašničke spelancije. U petak, 21. veljače dolazi Magazin, u subotu, 22. veljače Opća opasnost, a u nedjelju, 23. veljače nastupa Tamburaški sastav Garavi dok će na pokladni utorak, 25. veljače publiku zabaviti Jelena Rozga. Ponovno će se ludovati idućeg vikenda pa ste svi pozvani u Slobodnu fašničku republiku na novu dozu zabave i veselja.

Foto : Edin Tuzlak